Değerler Eğitimi Nedir?
İleriki yıllarda toplumu oluşturacak bireylerin yaşayış biçimini, uyumunu ve bireysel davranışlarını ele alan Değerler Eğitimi, çocuk yaş skalasında tamamlanması gereken ve ahlaki yönden gelişimini tamamlamaya yarayan en önemli eğitimler arasında yer almaktadır. ‘’Hayat boyunca diğer insanlar ile uyum ve saygı çerçevesinde yaşayarak, insanlığa faydalı olmak’’ cümleleri ile de açıklanan bu eğitim, 2012 yılı itibari ile ilkokul eğitiminde de verilmeye başlandı.
Değerler Eğitimi’nin Amacı Nedir?
Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde, örgün öğrenimden önce uygulanan değerler eğitiminde ilk amaç; zihnen ve bedenen sağlıklı gelişen, kendisine ve çevresine faydalı olabilen nesiller yetiştirmektedir. Bu nedenle çocuk yaşlarda başlanan eğitimler sonucunda çevresine saygılı, adalet duygusuna sahip, milli ve kişisel duygularına değer veren, çağdaş, empati yeteneği gelişmiş bireyler yaratılmaktadır. Saygı, sevgi ve adalet kavramlarının dikkatle ele alındığı değerler eğitimi, günümüzde Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Kurulu tarafından düzenlenerek paylaşılmıştır.
Değerler Eğitimi Nasıl Uygulanmalıdır?
Çocuk gelişimini ahlaki yönden büyük oranda destekleyen değerler eğitimi, ilk olarak aile tarafından verilmesi gereken bir öğrenim ile tamamlanmaktadır. Günümüzde suç potansiyeli bulunan bireylerde, aile eğitiminde kaynaklanan problemler ile sık sık karşılaşılmaktadır. Bu denli bir öneme sahip olan aile ahlakı, daha sonra çocuk bireyin örgün öğrenime adım atması ile birlikte pekiştirilerek mental ve fiziki anlamda sağlıklı gelişen bir kişilik oluşturmayı hedefler. Değerler eğitimi, belirli bir coğrafi bölgeye veya farklı koşullarda dünyaya gelen çocuk grupları üzerinde değişiklik göstererek uygulanabilmektedir. Bu nedenle değerler eğitimini uygulanmadan önce mutlaka çocuk portföyü oluşturularak adım atılmalı ve sık sık bilimsel verilerden yararlanılmalıdır.