Panorama 1453 Müzesi
İstanbul’un fethi, Dünya tarihinin seyrini değiştiren en önemli olaylardan biridir. Bir çağın kapanıp yeni bir çağın açıldığı, henüz 21 yaşında gencecik Fatih Sultan Mehmet komutasındaki Osmanlı ordusu tarihin seyrini değiştirerek 567 yıl önce İstanbul’u fethettiler. 29 Mayıs 1453 gününden beri İstanbul hem Türk tarihi için hem de İslam için önemli bir konuma gelmiştir. 54 gün süren zorlu kuşatmadan sonra Fatih ünvanını alan Sultan II. Mehmet Han, sadece bir fatih değil, zihni keşif dolu bir dehaydı.
Dünya’nın İlk Tam Panoramik Müzesi: Panorama 1453 Müzesi
2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Panorama 1453 Müzesi, kuşatmanın geçtiği Topkapı- Edirnekapı surlarının karşısında olan Topkapı parkı içerisinde yer almaktadır. Bu müzede İstanbul’un fethedilişi, top sesleri, Osmanlı ordusunun atlarının kişnemesi, Mehter takımı seslerinin efekt olarak verildiği görsel fetih şöleni sunulan Dünyadaki ilk tam panoramik müzedir. Bu müzenin yapılmasındaki en temel amaç güzel ülkemize ve farklı medeniyetlere fetih anını canlı yaşatmak, tarihi yolculuğa çıkmak ve o duyguyu hissetmesini sağlama amacıdır. Müzenin fikir sahibi ressam Haşim Vatandaş’tır.
Müzede bulunan ve müzenin kalbi diye anılan panoramik resim, 8 ressamın imzası ile 2005-2008 yılları arasında yapılmıştır. Ziyaretçi, müzedeki platforma çıktığı zaman optik alışkanlıklardan dolayı 10 saniye boyunca eserin gerçek boyutlarını algılayamayacaktır. Bu olay resmin boyutlarını kavramayı sağlayacak sınırlandırmaların ve referansların olmamasından kaynaklanmaktadır.
İstanbul Fethi’nin 555. Yılında açılan bu müzede tarihi eserler sergilenmiyor aksine tarihten kesitler sergileniyor. Bu müze tarihe ışık tutmakla birlikte geleceğe de ışık tutuyor.
“Fatih” Portresi
10.000’e yakın insan figürünün bulunduğu bu müzede bulunan bir tasvir “müzenin şifresi” olma özelliğini taşımaktadır. Bu tasviri ancak çok dikkatle bakan misafirlerin görebileceği bulutların arasına saklanmış Fatih portresidir. Müze yapım çalışmalarında planlanan ilk şifre 2053 yılında yani fethin 600. Yılında açılmak üzere gelecek nesillere mesaj taşıma niteliğinde olacaktı. Fakat bu fikirden vazgeçildi ve Fatih Portresi yapılmasının daha uygun olacağına karar verildi. Şifre niteliği taşıması için de portrenin içine farklı teknikler ve gizemler eklendi.
İstanbul’un Fethini Yaşamaya Davetlisiniz
3 bin metrekarelik alan içerisinde, 360 derecelik bir resim var. Resmin 650 metrekarelik alanı üç boyutlu ve burada kuşatmada kullanılan topların, top arabalarının, barut fıçılarının imitasyonları bulunmaktadır. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet’in tuğrası ve müze logolu hatıra paralar gelen misafirlere hatıra kalması amacıyla bu müze için özel yapılmıştır.
Panoramik müzeler tarihteki belli olayları tekrar canlandırmak ve yaşatmak için yapılmıştır. Birçok müze yatay panoramik veya dikey panoramiktir fakat Panorama 1453 Tarih Müzesi hem dikey hem de yatay düzlemde tam panoramik olma özelliğini taşımaktadır. Yılın her günü ziyaretçilere açık olan müzemiz İstanbul’un Fethini yaşatmaya devam etmektedir.